Ekopolitikë- Italia “kyç” call center
30.11.2016 10:32
Përditesuar: 30/11/2016, 10:51

Më 6 dhjetor, senati italian pritet të miratojë ligjin e ri që ndalon kompanitë italiane të Call Center-va që të transferojnë aksionet e tyre jashtë vendeve anëtare të Bashkimit Evropian.

Sipërmarrësi italian në Shqipëri Roberto Caparrotta i ftuar në Ekopolitikë, thotë se qëllimi i ligjit është që të tërheqë kompanitë Call Center në Itali dhe se nga kjo do të humbasin edhe kompanitë shqiptare.

Sipërmarrësi italian tha se do të shkonte në Bullgari ose Rumani, ndërsa në Itali nuk mund të kthehej për shkak të taksave të larta.

Kreu i shoqatës së Call-Centera-ve, Gentian Drenova, thotë se ky është problem kombëtar.

Eksperti i Partisë Socialiste për punësimin, Kosta Bajraba tha se Shqipëria nuk mund të bëjë asgjë me Italinë, ndërsa pranoi se tregu shqiptar i punës do të goditet nga ligji.

Drejtuesi i departamentit të punësimit në PD, Kastriot Sulka tha se ligji është shumë i keq.

Pjesë nga bisedat:

Caparrotta: Janë 847 call center-a në Shqipëri dhe janë 25 mijë të rinj, jam habitur pse ka kaq indiferencë nga institucionet shqiptare. Mbas miratimit të ligjit nuk thotë se do të mbyllen Call Center-at. Rregullat që janë vendosur shumë shtrënguese, normalisht do të ulet rendimenti. Detyrohet që një operator kur merr klientin dhe deklaron se nga vjen telefonata. Është shumë e vështirë për një italian që të bëjë një kontratë nga Shqipëria dhe normalisht garancia ligjore dhe besimi, automatikisht shitjet bien.

Do të bllokohen të dhënat personale. Ligji i bllokon. Është vendosur që nuk mund të përdorësh listat telefonike pa konsensusin e klientit.

Ky nuk është vetëm për ata që do të vijnë, por edhe ata që punojnë. Nuk është vetëm për italianët, por edhe për shqiptarët pasi ata kanë kontrata me kompanitë italiane. Gjobat shumë të larta që shkojnë deri në 150 mijë euro. Interesi i qeverisë italiane është që të mbyllen në Shqipëri dhe të kthehen në Itali.

Aurora Sulçe: Në rast se ju nuk ktheheni në Itali, një ndër alternativat është Rumania. Do ndodhi?

Caparrotta: Absolutisht po! Në Rumani, në Bullgari. Pasojat më të mëdha do t’i ketë Shqipëria.

Drenova: Mua më vjen shumë keq që nuk kishte përfaqësues të qeverisë. Është problem kombëtar. E kemi parashtruar tek ministri i Ekonomisë dhe ministri i Punës përpara 6 muajve.

Sulçe: Cili ishte qëndrimi?

Drenova: Do t’ju mbështesim. Patëm dy tre takime dhe situata ngeli pezull. Takimet kanë nisur që në maj. I kemi nisur edhe mesazhe të personalizuara deri tek kryeministri. Isha i shokuar kur e mora vesh nga tv. Kemi kërkuar kontakt me ambasadën italiane për të parë draftin. Ky është një ligj italian dhe është bërë për tregun italian dhe ne nuk mund të gjykojmë masat e qeverisë italiane.

Impakti i parë është punësimi. Unë besoj se janë më shumë se 25 mijë punonjës. Janë mbi 35 mijë punonjës, por realisht të regjistruar në tatime janë 25 mijë.

Elementi i dytë janë investimet. Këto janë investime shumë të mëdha, në lekë, në burime njerëzore, në strategji.

Çfarë po bën pala shqiptare?

Bajraba: Këtu nuk e përjashtojmë që kemi një goditje të tregut të punës në Shqipëri. Kjo është një çështje e rregullimit të tregut italian të punës. Kjo është një politikë e mirëfilltë protektoniste dhe kjo është një reformë e gjerë e qeverisë Renzi me një paketë prej 5 miliardë eurosh. Ligjvënësi italianë kërkojnë të marrin masat e nevojshme për të rinjtë italianë. Nuk mund të kërkohet të lobojë qeveria shqiptare. Për Shqipërinë kjo është një goditje e fortë. Nëse për Italinë është një pikë ujë në oqean, për Shqipërinë i jep një goditje që nuk e meriton.

Drenova: Kanë vënë kufizime vetëm për Shqipërinë. Këtu ka edhe biznese italiane, ka biznese shqiptare që punojnë me italianë. Ne duhet të mbrojmë këto kufizime.

Sulka: Është naivitet të mendojmë dhe t’i qajmë hallin tregut italian. Duket sikur ligji do të na atakojë vetëm ne. Arsyeja është e thjeshtë, do të iki nga rroga mesatare 350 euro në Shqipëri dhe do të shkojë në Rumani. Është lajmi më i keq që mund t’i jepet një ekonomie në vendin tonë.

Jemi në një situatë dhe bëjmë të paditurin. Kemi 35 mijë të rinj dhe nuk kemi asnjë lloj ndërhyrje. E vetmja gjë që nuk arrijmë dot ta ulim pak si impakt është kjo marrëdhënie kur vjen fjala për ekonominë e vendit. Le të mbyllim gjysmën e qeverisë që është e detyruar të bëjë negociata. T’i nuk mund ta lësh për ditën e fundit dhe nuk mund t’i bësh asnjë lloj presioni as Dhomës së Ulët dhe as Senatit italian.

Sulçe: Ne nuk mund t’i imponohemi për politika fiskale…

Sulka: Absolutisht jo! Kush foli për imponim? Nuk fola fare për imponim. Shteti shqiptar nuk ka lëvizur fare.

“Call Center-t”, sipërmarrësi italian: Takova një ministër, ishte aut

/Ora News/

 

Komento